Direktlänk till inlägg 22 maj 2009

Att OJF:a (del 1)

Av Drina - 22 maj 2009 09:36

Nu är min OJF-vecka tyvärr slut men attans vad med roliga grejer jag har fått göra! OJF står för "On the Job Familiarization", studiebesök helt enkelt.


Jag drog vinstlotten och fick en av två platser på Bromma flygplats och det är jag lycklig över så här i efterhand. Här är lite av vad jag har fått göra under den här veckan:


Måndag:

Började med en liten föreläsning om flygplatsen och dess verksamhet, sen upp i tornet för att se hur de arbetade. Vi snackar om en helt fantastisk arbetsmiljö här. Nybyggt och fräscht med alla möjliga bekvämligheter, dessutom en vansinnig utsikt såklart.

bild snodd från <a href=www.brommaairport.se " title="bild snodd från www.brommaairport.se " />Det första vi fick veta när vi kom upp var att om det började brinna skulle vi klättra ut på stegen som syns på bilden och sen fälla ut en stege sista biten (från avsatsen där tornet blir rakt). Jag är glad över att det inte började brinna..


Efter ett par timmar vad det dags för lunch och sen var vi på Grafair och hälsade på. Grafair sköter handligen för taxi- och affärsflyg på bromma. Tex är det dit som kändisarna kommer för att starta eller avsluta sina resor. Very very lyxigt! Landar man på deras platta behöver man inte beblanda sig med vanliga människor utan knallar röda mattan rakt genom huset och ut till sin bil på andra sidan (eller tvärtom då). Om man måste vänta på sin avgång så lider man nog inte särskilt mycket eftersom allt man kan tänkas vilja ha finns i lokalerna bla ett "tv-rum" med enorm plattskärm, värstingfotöljer, dvdbibliotek och alla tv-spelsvarianter du kan tänka dig.

Vi fick även kika runt i deras hangar och klättra in i några av planen. Bla en Cessna Citation (bild från insidan). Detta flygplan har plats för åtta passagerare men det finns även ett bälte på toaletten så att man kan få plats med en nionde.. 


Dagen avslutades med ännu ett par timmar i tornet med dess fantastiska personal. Ovanligt många tjejer var det som jobbade där vilket var kul att se, annars är det ju (tyvärr?) ett ganska mansdominerat yrke.


Tisdag: 

Mötte upp Janti, Brommas Airport Coordinator på morgonen. En AC fattar de löpande besluten på flygplatsen under dagen, lite som en spindel i nätet om jag ska använda mig av klyschor.

Just denna tisdagsmorgon låg huvuduppgiften på att ordna inför kungens ankomst. Han flög med Malmö Aviation (imponerande, jag trodde att de enbart använde privata transporter) men blev såklart hämtad ute på plattan istället för att gå genom terminalen med övriga passagerare. Eftersom att ingen obehörig får vistas ute på plattan utan eskort så fick vi bilda ett följe bestående av: Vår bil följd av kungens tre svarta limos, efter dessa kom en polisbil och sist en till bil från flygplatsen som kollade så att ingen av de utomstående fordonen lämnade följet.

Jag var inte betrodd med att kliva ur bilen så nära en kunglighet men han promenerade förbi (tydligen så föredrar han att få bilarna ett par meter bort istället för precis vid trappan, detta för att få "sträcka på benen lite") och blängde på mig. Jag vågade knappt titta tillbaka, det känns som lite elakt, han blir nog uttittad nog i sin vardag.


Efter att Kungen blivit utslussad genom grindarna tog vi en liten rundtur på manöverområdet och kikade lite på omgivningarna. Sen var det dags att besöka flygplatsens brandstation.

En väldigt fin brandstation som var hur gammal som helst, charmigt men brandmännen skvallrade om att det kanske inte alltid var helt kul med lokaler från stenåldern. Självklart var det renoverat och tillfixat på insidan men ett gammalt hus är alltid ett gammalt hus..

Vi fick även åka brandbil ut till deras övningsplats och se hur vattenkanonerna som sitter på bilarnas tak fungerade. Mycket vatten på lite tid snackar vi om.

Den andra bilen var ute på övning just när vi var där så vi träffade inte så mycket folk, men en snygg brandman fick jag hälsa på iaf.


Efter lunch besökte vi BAM (Bromma Air Maintenance), en av Sveriges största flygverkstäder. Trots att det (enligt dem) var ganska tomt i hangaren just då så fick vi se massor med roliga flygplan, alla mer eller mindre isärplockade.


Efter BAM tog vi en lite mer ordentlig tur på fältet och kikade på div lampor och andra hjälpmedel, körde rally på landningsbanan och kikade lite på taxibanorna. Med jämna mellanrum var vi tvungna att snabbt lämna banan för att ge plats åt landande plan. Kul att se allt på så nära håll. Det ser ju så litet ut från tornet, det är det inte.


Vi tog även en sväng upp i det gamla tornet som är K-märkt och alltså inte får rivas. Charmigt men ojojoj vad gammalt och skruttigt det såg ut. Och väldigt lågt var det, inte ens i närheten av samma utsikt över manöverområdet som från det nya tornet. Hade jag inte vetat bättre hade jag gissat på att det slutade användas på 60/70-talet men där satt flygledarna fram till 2003!

Jag misstänker att de inte alls blev besvikna över att byta lokaler. ******************************************


Nu håller det här på att bli världens längsta inlägg så jag tar och rundar av nu och fortsätter med resten av veckan vid ett senare tillfälle. Nu ska jag packa ihop mig och checka ut från mardrömshotellet (berättar mer om varför Rica Kungsgatan inte är ett hotell att rekommendera senare). Städerskorna har redan stormat in här två gånger och velat städa, trots att utcheckning ska ske senast kl 12. Jag funderar nästan på att sursitta på rummet till 11.59 bara för att jävlas.

 
ANNONS
 
Karro

Karro

22 maj 2009 14:47

Åh vad kul att läsa om allt ni gör på skolan - jag längtar som tusan!!
Tack för tipset förresten, jag har faktiskt inte ens kollat i den där doc4444 luntan, misstänker även att jag inte kommer att göra det heller...

http://johalina.blogg.se

 
Ingen bild

ATCO

23 maj 2009 09:14

Tror att du har fått en sak om bakfoten. Flygledaryrket är INTE mansdominerat. Tvärtom är det sannolikt ett av de mest jämställda yrkena i Sverige. Lika lön för lika arbete och ungefär lika många kvinnor som män.

 
Drina

Drina

23 maj 2009 10:24

ATCO: Först och främst, jag har aldrig påstått att flygledaryrket inte är jämställt lönemässigt.

Sen blir jag väldigt nyfiken på var dina uppgifter om att det finns lika många kvinnliga och manliga flygledare kommer ifrån. Var har alla dessa kvinnliga flygledare utbildat sig?

På EPN just nu gissar jag att ca 85% av de svenska eleverna är män (snabb överslagsräkning, det kan vara 80% och det kan vara 90% men det är definitivt inte i närheten av 50%). Enligt Luftis är vi dessutom ovanligt många tjejer i kurserna just nu så det är alltså inget nytt fenomen med denna könsfördelning i klasserna.

Väldigt nyfiken blir jag helt enkelt, jag hade fått för mig att könsfördelningen var relativt likadan på SATSA-tiden men om din uppgift stämmer så borde det ju ha kryllat av tjejer på skolan då. Har du någon koll på vad som ändrades i utbildningen/intagningarna som ändrade kvoten så drastiskt?

http://drina.bloggagratis.se

 
maria

maria

24 maj 2009 01:49

haha! ja han tänker heller inte så klart när han är hungrig, haha =)
tack så mkt!
kram

http://marrae.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Drina - 7 juni 2009 12:34

Nu kommer äntligen den sista redovisningen av min OJF-vecka:   Onsdag:  Onsdagen var dagen jag fick flyga flightdeck! (dvs sitta på jumpseat inne i cockpit) Satan i gatan vad kul det var. Dagen började med att hänga lite Malmö Aviations coordinator...

Av Drina - 31 maj 2009 23:34

Bara för att jag ville blogga nu så går det inte att logga in på sidan. Typiskt.. Jag försöker igen nästa månad!...

Av Drina - 29 maj 2009 16:44

Närå, jag har inte glömt bort del två av OJF:andet, jag kom bara tillbaks till skolan och vid det här laget så har ni väl lärt er hur jag blir då.   Imorgon kanske det finns lite tid. Nu ska jag snart åka till Höör för att grillpartaja med klassen h...

Av Drina - 20 maj 2009 21:10

    Det här har varit min utsikt idag:        Jag har verkligen inte tid att skriva nu, med tanke på när jag ska upp imorgon så borde jag ha gått och lagt mig för länge sen, men det kommer mer text om någon dag eller så.     ...

Av Drina - 20 maj 2009 15:51

Har flugit flightdeck ToR till Umeå! Fick inte trycka på en enda knapp dock.....

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se